Σε ημερίδα με τίτλο «Κινηματογράφος, Περιβάλλον και Πολιτισμός: Η πράσινη προοπτική για μία βιώσιμη τοπική ανάπτυξη», στη Θεσσαλονίκη, η Χαρισία Βλάχου, ΕΔΙΠ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, διδάσκουσα στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη» ανέδειξε τον ρόλο των food films και των εκπομπών μαγειρικής ως εργαλεία γαστρονομικού τουρισμού. Ταινίες και εκπομπές που προβάλλουν φαγητό, τοπικά προϊόντα και κουζίνες συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας ενός τόπου, ενισχύοντας την τουριστική του ελκυστικότητα. Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας παρουσίασε τη δράση του Film Office, με περισσότερες από 100 παραγωγές στην Κεντρική Μακεδονία, 145 εκατ. ευρώ επενδύσεις και 4.000 θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία, γεγονός που καθιστά την περιοχή δυναμικό προορισμό με αυξημένα έσοδα και τουριστική ανάπτυξη μέσω οπτικοακουστικών παραγωγών.
Όταν το φαγητό γίνεται ταξίδι: Ο κινηματογράφος ως μέσο γαστρονομικού τουρισμού
