Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 7470/Β’/29-12-2023 η ΚΥΑ που αφορά τον καθορισμό των προδιαγραφών για τις υπηρεσίες που παρέχονται, καθώς και των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων που θα μπορούν να λάβουν το νέο τουριστικό σήμα “επισκέψιμου τυροκομείου”. Η δημιουργία αυτού του σήματος προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της προώθησης των ειδικών μορφών τουρισμού και της σύνδεσής τους με τον αγροδιατροφικό τομέα και την ελληνική παραγωγή. Για να ταξινομείται ένα τυροκομείο ως “επισκέψιμο”, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη χώρου υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσας γευσιγνωσίας τυριών και άλλων προϊόντων, και ενδεχομένως χώρου πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης.
Το σήμα “Επισκέψιμου Τυροκομείου” (ΣΕΤ) εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού στην περιοχή όπου βρίσκεται η επιχείρηση. Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, αρμόδια για τις ειδικές μορφές Τουρισμού δήλωσε: «Συνεχίζουμε, το έργο μας στις ειδικές μορφές τουρισμού και ειδικότερα στον αγροτουρισμό. και μετά τα επισκέψιμα Οινοποιεία, Ζυθοποιεία, Ελαιοτριβεία πλέον προστίθεται ένα νέο τουριστικό σήμα, αυτό των επισκέψιμων Τυροκομείων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας. Παράλληλα αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με έργα επ’ ωφελεία των ανθρώπων τα αγροτουρισμού και του τουρισμού, επενδύοντας πάνω από 17 εκ ευρώ και δημιουργώντας τον πρώτο θεματικό DMO στην Ελλάδα για γαστρονομία – αγροτουρισμό».