Την κατακόρυφη πτώση που σημείωσαν τα μεγέθη της συνεδριακής αγοράς αποτυπώνει η πρώτη πανελλαδική έρευνα για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην ελληνική αγορά συνεδρίων και εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο διαδικτυακής διοργάνωσης «The Greek Meetings Industry-Open WebForum Series», που αποτέλεσε κοινή πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB) και του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCB), οι οργανωτές συνεδρίων και εκπρόσωποι χώρων εκδηλώσεων ανέφεραν μείωση τζίρου για το 2020 άνω του 75%, καθώς και μείωση επισκεπτών/συνέδρων από το εξωτερικό άνω του 90%.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιοποιήθηκε, 75 εταιρείες δήλωσαν ότι έχασαν τουλάχιστον 1.740 διοργανώσεις για το 2020. Παράλληλα, 43 εταιρείες από τις συνολικά 122 που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν (έως εκείνη τη στιγμή-Ιούλιος 2020), ζημιές που στο σύνολο άγγιξαν το ύψος των 67 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, άνω του 60% των ερωτηθέντων έχουν μετατρέψει μέρος των διοργανώσεων σε ψηφιακές, ενώ άνω του 62% των εταιρειών πιστεύει ότι ίσως χρειαστεί να καταφύγει σε μείωση προσωπικού (με τις εταιρείες διοργάνωσης να έχουν υψηλότερο ποσοστό από τους χώρους εκδηλώσεων).
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της συνεδριακής αγοράς με τη ματιά των επαγγελματιών, το 60% των ερωτηθέντων προβλέπουν σημαντική μείωση των διοργανώσεων το επόμενο διάστημα. Άνω του 50% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι οι ψηφιακές διοργανώσεις θα παραμείνουν, με αποτέλεσμα να επενδύουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και στην εκπαίδευση των στελεχών τους. Άνω του 50% προβλέπει τη σταδιακή επανεκκίνηση των συνεδρίων με φυσική παρουσία, μετά το καλοκαίρι του 2021. Τέλος, άνω του 80% των ερωτηθέντων εστιάζει στην ανάγκη περαιτέρω οικονομικών ελαφρύνσεων με στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας για την επιβίωση του κλάδου.