Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Ρόδος με την ίδρυση του Co-Lab της TUI

Παρουσιάστηκε στο νησί της Ρόδου, παρουσία και του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, η συμφωνία με τον όμιλο TUI για τη σύσταση του Co-Lab του ομίλου στο νησί, που αποτελεί το πρώτο εργαστήριο συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό. Την ίδρυση του φορέα έχουν αποφασίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο γερμανικός tour operator TUI Group. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβάλλονται προς αξιολόγηση από τον νέο φορέα, εφόσον εγκριθούν, θα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και εθνικούς πόρους και βέβαια και από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό των επενδυτών. Τα έξοδα για τη λειτουργία του φορέα, που φέρει την επωνυμία The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination, θα καλυφθούν μεταξύ άλλων και από ίδιους πόρους του TUI Group αλλά και του TUI Care Foundation. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της δυνατότητας συμμετοχής στις δράσεις του προγράμματος του συνόλου των εμπλεκομένων στην προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων του νησιού. Η Ρόδος θα είναι η έδρα του Co-Lab. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμου τουρισμού του μέλλοντος, η οποία θα μπορεί ως εμπειρία να μεταφερθεί και σε άλλους προορισμούς στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν σε αυτήν. Η υλοποίηση αυτού του στόχου θα βασιστεί σε τέσσερις άξονες και συγκεκριμένα:
– Ο ένας αφορά επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείρισης υδάτων και βιώσιμων μεταφορών.
– Ο δεύτερος αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και τη δημιουργία και προαγωγή προμηθευτών για τουριστικές δραστηριότητες που ακολουθούν πρακτικές βιωσιμότητας.
– Ο τρίτος άξονας αφορά τον επανασχεδιασμό του ίδιου του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με παράλληλη ενεργοποίηση των νέων μέσα από την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.
– Ο τέταρτος αφορά επενδυτικά σχέδια, που θα αξιολογηθούν, και για την αναδάσωση και ανάκτηση γης, τη διατήρηση και επαναφορά της φυσικής βιοποικιλότητας αλλά και τη θαλάσσια και παράκτια προστασία του περιβάλλοντος. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι πενταετής.

Exit mobile version