Στα 4,46 δις. ευρώ οι εκτιμώμενες απώλειες για τα ξενοδοχεία

Αντιμέτωπος με μεγάλες απώλειες έχει βρεθεί ο τουριστικός κλάδος εξαιτίας του κορονοϊού, με τη ζημία στις εισπράξεις για το 2020 να υπολογίζεται περίπου στα 10 δις. ευρώ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση για τις επιπτώσεις του COVID-19 στον ελληνικό τουρισμό της ΕΥ (Ernst & Young) Ελλάδος, που προβλέπει να «συρρικνώνονται» οι εισπράξεις των ξενοδοχείων κατά 4,46 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει άμεσα το 11,7% του ΑΕΠ και έμμεσα μεταξύ 25,7% και 30,9%. Κατά τους μήνες αιχμής, η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φθάνει το 16,7% και η έμμεση 36,7% – 44,2%, ενώ, κατά τα τελευταία χρόνια, ο τομέας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας. Οι ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό φθάνουν τα πέντε δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι η ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία θα φθάσει τα 4,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 3,26 δισ. ευρώ αφορούν τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας και τα 1,2 δισ. ευρώ τα δωδεκάμηνης λειτουργίας. Σύμφωνα με την έκθεση, η κάμψη στην τουριστική κίνηση οφείλεται, αφενός στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και το κλείσιμο των συνόρων και, αφετέρου, στη μειωμένη ζήτηση. Η ραγδαία εξάπλωση του ιού σε αρκετές από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης των επισκεπτών (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία), αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εισπράξεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Τουρισμού, που επικαλείται η έκθεση της ΕΥ, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες εισπράξεων το 2020 θα προσεγγίσουν σχεδόν τα 10

δισ. ευρώ, διατηρώντας μόλις 8 δισ. ευρώ , από τις εισπράξεις ύψους 18,2 δισ. ευρώ του 2019. Η ενδεχόμενη παράταση της περιόδου τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτή την απώλεια. Από την άλλη πλευρά, οι καλές επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενδέχεται να της επιτρέψουν να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο της συρρικνωμένης φετινής αγοράς.

Exit mobile version