Σε αναζήτηση 55.000 εργαζομένων τα ξενοδοχεία

Σε αναζήτηση 55.000 εργαζομένων βρίσκεται ο κλάδος της Ξενοδοχίας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, αφού η πανδημία συντέλεσε στη μεγέθυνση του προβλήματος. Αναλυτικά, η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου το 2020 και το 2021 δημιούργησε συνθήκες ανασφάλειας στην πλειονότητα των εργαζομένων και πολλούς τους οδήγησε σε αλλαγή εργασιακού πεδίου. Πολλοί αλλοδαποί που δούλευαν ήδη στα ξενοδοχεία έφυγαν από την Ελλάδα και κατευθύνθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού, ώθησε πολλούς εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό, κυρίως ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών, να αναζητήσουν εργασία σε άλλους τομείς και κυρίως σε αυτούς που προσφέρεται δωδεκάμηνη και πενθήμερη εργασία.

Την ίδια στιγμή η άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, που συνοδεύτηκε με την κατακόρυφη αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων απορρόφησε χιλιάδες εργαζόμενους. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη, πλέον ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων του κλάδου της καθαριότητας και της εστίασης των ξενοδοχείων επέλεξαν μισθούς 100 και πλέον ευρώ τη μέρα, χωρίς ασφάλιση, από τους μισθούς των ξενοδοχείων. “Μια βίλλα που ενοικιάζεται 1.000 ευρώ την ημέρα μπορεί να προσφέρει μεροκάματο 100 ευρώ. Την ίδια στιγμή, για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο που δίνει 40 ευρώ την ημέρα, δίνει επιπλέον 30 ευρώ για την ασφάλιση του εργαζομένου και λοιπές κρατήσεις”, ανέφερε η κα Τετράδη προσπαθώντας να ρίξει φως στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Η πρόεδρος του ΙΤΕΠ κα. Σβήνου σημείωσε ότι πολλά ξενοδοχεία που μπορεί να έχουν 4 και 5 εστιατόρια στο ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο μπορεί να κλείσουν τα 2 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, άρα και της ποιότητας. Μια ακόμη ανορθολογική κατάσταση που μπορεί να προκύψει αφορά τις επιπλέον ώρες εργασίας των εργαζομένων, πάντα επί πληρωμή. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο εργαζομένων να δουλεύουν Σαββατοκύριακο, αφού δεν υπάρχει αντικαταστάτης. “Δεν υπάρχουν ελεύθεροι εργαζόμενοι να έλθουν να δουλέψουν στα ξενοδοχεία”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Σβήνου.

Exit mobile version