Ρύθμιση για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων ζητά η Ε.Ξ. Ρόδου

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος έθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το κύριο αίτημα των Ξενοδόχων της Ρόδου για άμεση διευκόλυνση στη στροφή προς την «πράσινη ενέργεια», διατυπώνοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στο σύνολο του κλάδου. Τα αιτήματα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

-Άμεση Νομοθετική Ρύθμιση, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, ώστε να επιτραπεί σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις η δυνατότητα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών, με σκοπό τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering).

-Να αναγνωριστεί επιτέλους στην πράξη ο τουρισμός ως βιομηχανία και να υπαχθούν τα ξενοδοχεία σε τιμολογιακό καθεστώς βιομηχανικού ηλεκτρικού ρεύματος σε μόνιμη βάση, ή τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής σεζόν, και επειδή «μόνο με συνθήματα δεν γίνεται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου»,  προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας και μετά την 31η Οκτωβρίου, απαιτείται ρύθμιση για τις εργοδοτικές εισφορές, το ενεργειακό κόστος και τους συντελεστές του ΦΠΑ. «Σίγουρα, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος ή λογιστής, για να αντιληφθεί ότι η φετινή αύξηση εσόδων σε ποσοστό 10% – 15%, δεν πρόκειται να ισοσκελίσει την αντίστοιχη αύξηση 30% έως 40% στο κοστολόγιο λειτουργίας. Είμαστε οι μόνες επιχειρήσεις που σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αλλαγές των τιμών μας ώστε  καλύψουμε την αύξηση στο λειτουργικό και ενεργειακό κόστος, λόγω των συμβολαίων που μας δέσμευαν», αναφέρει η Ένωση.

Exit mobile version