Μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ζητά η Ε.Ξ. Ηρακλείου

Υπόμνημα στην Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, επέδωσε η Ε.Ξ. Ηρακλείου, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης. Η Ένωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στη βραχυχρόνια μίσθωση, προτείνοντας τα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν:

-Απαγόρευση της παράνομης – αδήλωτης βραχυχρόνιας μίσθωσης των κατοικιών που αγοράζονται από αλλοδαπούς στην Ελλάδα

-Ο περιορισμός του αριθμού ακινήτων ανά δήμο.

-Συγκεκριμένο όριο  στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμισθώνει ένας ιδιοκτήτης.

-Ως αφορά τους ισχύοντες κανονισμούς πολυκατοικιών, να θεσπιστεί, ότι τεκμαίρεται η απαγόρευση χρήσης των διαμερισμάτων σε βραχυχρόνια μίσθωση. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιτρέψουν την βραχυχρόνια μίσθωση ψηφίζοντας στο Συμβούλιο Ιδιοκτητών και αποφασίζοντας με αυξημένη πλειοψηφία την αλλαγή χρήσης των διαμερισμάτων από οικιστική σε εμπορική.

-Έλεγχος αδειοδότησης. Να ενταθεί η προσπάθεια εντοπισμού των παράνομων καταλυμάτων και να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

-Έλεγχοι ως προς την τήρηση των κανόνων  υγιεινής και ασφάλειας στα ακίνητα, ανάλογα εκείνων για τα τουριστικά καταλύματα. Επιβολή εφαρμογής περιβαλλοντικών προτύπων.

-Επιβολή ασφαλιστικής κάλυψης τόσο των ακινήτων όσο και των επισκεπτών.

-Επιβολής φορολογικών κλπ βαρών (δημοτικά τέλη, τέλη παρεπιδημούντων , φόρος διαμονής  κλπ) ανάλογων με τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.

-Διαχωρισμός ανάμεσα στον πολίτη ο οποίος νοικιάζει βραχυχρόνια το δεύτερο ακίνητο που διαθέτει και τις εταιρείες που διαθέτουν προς βραχυχρόνια μίσθωση πολλαπλά ακίνητα η κάθε μία.

Exit mobile version