ΙΝΣΕΤΕ: Στο top10 των ευρωπαϊκών προορισμών η Ελλάδα

Το ισχυρό brand του ελληνικού τουρισμού επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ, αφού η χώρα βρίσκεται στο top-10 των ευρωπαϊκών προορισμών των υπό εξέταση αγορών. Η καλύτερη θέση της Ελλάδας είναι η 2η στην ιταλική αγορά, ενώ είναι 3η στις αγορές του Ην. Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας και 5η σε αυτήν της Αυστρίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων είχαν πραγματοποιήσει διεθνές ταξίδι στην προ πανδημίας εποχή, προτίθεται και πάλι να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Παρ’ όλ’ αυτά, ένα σημαντικό μέρος ταξιδιωτών θα παραμείνει εντός της χώρας του.

Το προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα» είναι το δημοφιλέστερο, ακολουθούμενο από το City Break. Επίσης, το κόστος του ταξιδιού έχει επανέλθει ως πολύ βασικός παράγων επηρεασμού του ταξιδιού, μαζί με τους παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία. Τα ταξίδια 3 έως 7 διανυκτερεύσεων αποτελούν τη συχνότερη επιλογή, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία παρουσιάζουν τη σχετικά μεγαλύτερη συχνότητα σε ταξίδια με περισσότερες από 10 διανυκτερεύσεις. Αναφορικά με τα ταξίδια για Ήλιο και Θάλασσα, διαφαίνεται ένα clustering χαρακτηριστικών των αγορών, με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών πλην Βρετανίας και μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί και οι Ολλανδοί προτιμούν κατά κύριο λόγο τους θερινούς μήνες του 2022, ενώ οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί έχουν προτεραιότητα τους επόμενους μήνες μέχρι τον Μάρτιο.

Παρά τη γενική προτίμηση για ταξίδια 3 έως 7 διανυκτερεύσεων, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία παρουσιάζουν τη σχετικά μεγαλύτερη συχνότητα (31%, 32%, 30%) για ταξίδια με περισσότερες από 10 διανυκτερεύσεις. Κυρίαρχη επιλογή διαμονής αποτελούν τα ξενοδοχεία των 4 ή 5 αστέρων με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όπου η πρώτη επιλογή είναι για χαμηλότερες κατηγορίες. Οι διακοπές Ήλιου και Θάλασσας δεν είναι μονοθεματικές αλλά, αντίθετα, oι ταξιδιώτες επιζητούν -με μεγάλη συχνότητα που κατά περίπτωση υπερβαίνει και το 50%- ποικιλία δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει από επίσκεψη στην πόλη και πολιτιστικές δραστηριότητες έως εκδρομές και συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις.

Exit mobile version