Η εθνική στρατηγική για τον Τουρισμό στο Delphi Economic Forum VII

Η πορεία του ελληνικού τουρισμού προς το 2030 προϋποθέτει τη μετάβαση από την αυθόρμητη στη στοχευμένη ανάπτυξη μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη διαθέσιμους πόρους, στόχους και αναδυόμενες τάσεις. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, από το βήμα του φόρουμ των Δελφών αναφερόμενος στη μελέτη του συνδέσμου, η οποία υπογραμμίζει ότι αν γίνουν όσα αναφέρει η μελέτη, το 2030 η χώρα θα μπορεί να έχει έσοδα από τον τουρισμό έως και 27 δισ. ευρώ. Αφού τόνισε ότι το μοντέλο ήλιος και θάλασσα πρέπει να εμπλουτιστεί, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι πλέον οι τουρίστες αναζητάνε εμπειρίες.

Για τον κ. Ρέτσο η μεγάλη πρόκληση του επόμενου διαστήματος είναι η απόκτηση δεξιοτήτων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό, καθώς το θέμα της απασχόλησης είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τον κλάδο. Στο ερώτημα αν απασχολεί τον ΣΕΤΕ το ζήτημα του υπερ-τουρισμού, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι η υπερ-συγκέντρωση σε μια χρονική περίοδο και σε συγκεκριμένα μέρη.

Αυτό εξάλλου, ανάφερε ο κ. Ρέτσος, μπορεί να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, αλλά και με ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αναφορικά με τη μελέτη του ΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό τονίστηκε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 2.000 και πλέον σχέδια δράσης. Αυτά προκύπτουν μετά από πλήρη χαρτογράφηση των πόρων των 13 περιφερειών της χώρας. Πέραν του στόχου των 27 δισ. έσοδα για το 2030 η μελέτη εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί και αύξηση των εσόδων κατά 50%, στις περιφέρειες που δεν είναι στην πρώτη γραμμή της τουριστικής δράση.

Exit mobile version