Γρ. Τάσιος για βραχυχρόνια μίσθωση: «Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα γιατί το κοινωνικό κόστος είναι πελώριο»

Την επιβεβλημένη ανάγκη για παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμβούλιο των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Μελών της ΠΟΞ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε στα στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη της Grant Thornton, με βάση τα οποία:
-Ως χώρα έχουμε καθυστερήσει πολύ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το φαινόμενο γιγαντώνεται με πολύ αρνητικές συνέπειες για την αγορά της φιλοξενίας αλλά και για την ίδια την κοινωνία.
-Η τουριστική δαπάνη της οικονομίας διαμοιρασμού μεγεθύνεται με έντονο ρυθμό, 15% ετησίως. Το 2022 έφτασε να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, μέγεθος τέτοιο που δεν μπορεί να παραμένει χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο.
-Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κατά 5 φορές μεγαλύτερη από αυτή που σημειώνεται σε επίπεδο μακροχρόνιας μίσθωσης, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια αγορά, δημιουργώντας οξυμένα προβλήματα στέγασης.
– Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δημιουργούν σημαντικές απώλειες σε επίπεδο δημοσίων εσόδων λόγω του τρόπου φορολόγησής τους.
-Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στερούν τη δημιουργία πρόσθετων 39.000 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση.
Σε αυτά τα στοιχεία προσθέστε τις εικόνες της ντροπής να βλέπουμε γιατρούς και δασκάλους να κοιμούνται στα αυτοκίνητα γιατί δεν μπορούν να βρουν σπίτι στα νησιά ή να φεύγουν και να στερούνται οι τοπικές κοινωνίες από κρίσιμες υπηρεσίες.
Ο κ. Τάσιος σημείωσε: «Προτάσεις από τον κλάδο υπάρχουν. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα γιατί το κοινωνικό κόστος είναι πλέον πελώριο. Δεν λέμε να εξαφανιστεί η δραστηριότητα, ούτε θα ήταν ρεαλιστικό άλλωστε. Λέμε όμως πως πρέπει να μπουν όρια και να υπάρξει ένα δίκαιο πλαίσιο ρύθμισης με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες.

Exit mobile version