Η συνολική αποτίμηση της θερινής σεζόν και τα μεγάλα «αγκάθια» που θα βρει μπροστά του ο κλάδος μέχρι και την ερχόμενη άνοιξη, απασχόλησαν την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΠΟΞ, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια και των προέδρων ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου και ΞΕΕ, Αλέξανδρου Βασιλικού. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΓΣ, τονίστηκε η σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας με την Πολιτεία, καθώς και η αναγκαιότητα υλοποίησης ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τις κατηγορίες των ξενοδοχείων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δεν ζουν με εντυπώσεις
Παράλληλα, ζητήθηκε η αξιοποίηση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των κρατικών ενισχύσεων, λόγω της πανδημίας, έως και την 30ή Ιουνίου του 2022. «Πήγε καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν και όλοι είμαστε μέρος αυτής της επιτυχίας, διότι έπαιξαν πολλοί παράγοντες ρόλο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος. Σημείωσε ωστόσο, ότι συνολικά, μετά από δύο χρονιές πανδημίας, η μεσοσταθμική μείωση τζίρου αγγίζει το 55 με 60% για τις επιχειρήσεις, σε σχέση με το 2019 και εκτίμησε ότι συνεπώς, θα απαιτηθούν τρεις με πέντε χρονιές για να οδηγηθούν στην πλήρη οικονομική ανάκαμψη. «Ένας Αύγουστος δεν μπορεί να βγάλει όλα τα «σπασμένα». Μπορεί να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις, αλλά επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δεν ζουν με εντυπώσεις.
Ζουν από το τι μένει τελικά στο ταμείο της επιχείρησης, του μαγαζιού, του ξενοδοχείου» τόνισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι «ο αγώνας επιβίωσης των ξενοδοχείων δεν έχει τελειώσει. Όσοι είναι έξω από το χορό πάντα λένε πολλά τραγούδια. Όμως μόνον όποιος μπαίνει στα “ παπούτσια” του ξενοδόχου μπορεί να κατανοήσει τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι και πολύ περισσότερο οι συνάδελφοι των 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων. Και εδώ επιτρέψτε μου να σταθώ σε μια πολύ κρίσιμη παράμετρο αυτού του καθημερινού αγώνα. Αν ανάκαμψη σημαίνει παίρνω ανάσα, γεμίζω δύναμη για να συνεχίσω και να φτάσω στην ανάπτυξη, αυτή την ανάσα είναι πολύ δύσκολο να την πάρει κανείς με τη σφιχτή θηλιά των δανειακών υποχρεώσεων στο λαιμό του», υπογράμμισε ο κ. Τάσιος.