«Φρένο» στις διακοπές λόγω πανδημίας

Πάνω από το 60% του πληθυσμού αναμένεται να επηρεάσει η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της GWI σε 14 χώρες που παρουσίασε το ΙΝΣΕΤΕ.

Αναλυτικά, στις εξεταζόμενες χώρες οι καταναλωτές ανέβαλαν, λόγω της πανδημίας, τη δαπάνη για διακοπές με μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με άλλα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Για το top-5 των τουριστικών αγορών της Ελλάδας, τα ποσοστά ανέρχονται σε 40% των Γερμανών, 44% των Άγγλων, 47% των Αμερικανών, 41% των Γάλλων και 50% των Ιταλών.

Ένα σημαντικό τμήμα εκτιμά πως τους επόμενους 12 μήνες θα πραγματοποιήσει διακοπές στη χώρα του (27% έως 55%) είτε στην περιοχή του (11% έως 40%), ενώ εξίσου μεγάλο είναι το μερίδιο αυτών που δεν σκοπεύουν να κάνουν διακοπές (από 23% έως 41%).

Στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές μας, διακοπές σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς επιλέγει ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 25% στην Γερμανία και το Ην. Βασίλειο, το 17% στη Γαλλία και το 13% στην Ιταλία. Στις χώρες αυτές, το 57% ως 68% δηλώνουν ότι θα κάνουν διακοπές στη χώρα τους, ενώ το 26% ως 32% δεν προτίθενται να κάνουν διακοπές.

Τέλος, κυριότερο παράγοντα επιλογής διακοπών αποτελεί η «αίσθηση ασφάλειας», ακολουθούμενη από την «χαλάρωση» για όλες τις υπό ανάλυση χώρες, με εξαίρεση την Γερμανία όπου η «χαλάρωση» φαίνεται να υπερτερεί ελαφρά της ασφάλειας, ενώ και το επίπεδο τιμών φαίνεται ότι διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για όλες τις αγορές.

Exit mobile version