Ετοιμάζει… βαλίτσα το 54% των Ευρωπαίων

Παρά το γεγονός ότι η εξάπλωση της πανδημίας «πάγωσε» τα ταξίδια με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία να έρθουν αντιμέτωπα με τεράστια προβλήματα, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) φανερώνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Πιο αναλυτικά, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος, περίπου 54%, ανέφερε ότι έχει την πρόθεση να ταξιδέψει μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ το 26% δήλωσε ότι σκοπεύει να ταξιδέψει μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Τα ταξίδια εντός της Ευρώπης είναι η πρώτη επιλογή με το 41% να προσανατολίζεται σε αποδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του και το 39% σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων βρίσκονται η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, με το 66% να σχεδιάζει ένα ταξίδι αναψυχής, το 19% την επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς και το 9% επαγγελματικό ταξίδι.

Παράλληλα, η έρευνα παρουσιάζει και τους πιο ελκυστικούς τύπους ταξιδιών. «Ψηλά» στις προτιμήσεις βρίσκονται οι διακοπές στον ήλιο και στην παραλία (25%), ακολουθούν οι city break αποδράσεις (19%) και τα ταξίδια στη φύση (16%). Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν σύντομα ταξίδια δήλωσαν ότι θα ταξιδέψουν με το σύντροφό τους (37%) και με την οικογένεια (36%), ενώ το 10% ανέφερε ότι θα ταξιδέψει χωρίς συντροφιά.

Επιπροσθέτως, η διάθεση του εμβολίου για τον Covid-19 αναμένεται να ομαλοποιήσει την κατάσταση, καθώς οι Ευρωπαίοι δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια σε ποσοστό 21%. Ταυτόχρονα το 14% δίνει έμφαση στην ηρεμία και τη χαλάρωση, ενώ το 13% αναζητά προσιτή τιμή. Το 20% θεωρεί ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι το λιγότερο ασφαλές κομμάτι του ταξιδιού. Για όσους έχουν βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια, καθοριστικοί παράγοντες είναι οι ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης (11%), η κοινωνική απόσταση στις πτήσεις και τις μεταφορές (9%) και η πλήρης κατάργηση των ταξιδιωτικών περιορισμών (9%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία η πρόθεση των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν είναι ισχυρή, όμως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων αποτελούν βασικούς παράγοντες που δημιουργούν σύγχυση.

Exit mobile version