Άρης Παπαδόπουλος: «Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα»

Για το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και την ανάγκη μετατροπής των ενεργοβόρων ξενοδοχειακών μονάδων σε «πράσινα» ξενοδοχεία μίλησε στο Greek Hotelier News ο CEO της ZEB κ. Άρης Παπαδόπουλος.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται συχνά λόγος σε παγκόσμιο επίπεδο για την κυκλική οικονομία αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν στον Τουρισμό από την υιοθέτηση του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου. Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

Ο Κυκλικός Τουρισμός έχει οριστεί ως ένα μοντέλο ικανό να δημιουργήσει έναν κύκλο που θα παράγει στόχους και υπηρεσίες χωρίς να σπαταλά τους περιορισμένους πόρους του πλανήτη που είναι τα ακατέργαστα υλικά, το νερό και η ενέργεια.

Με την εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας, η τουριστική βιομηχανία έχει υιοθετήσει καίριες επιχειρηματικές δράσεις και πρωτοβουλίες (κυκλικής επιχειρηματικότητας) με σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητας όλων των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό, την διασφάλιση του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος και την ανάπτυξη. Όλες οι τουριστικές δραστηριότητες και κυρίως τα ξενοδοχεία θα πρέπει να εισαγάγουν κυκλικά πρότυπα.

Παρ’ ότι η κυκλική οικονομία παρουσιάζει υψηλή αναπτυξιακή δυναμική και προοπτικές για τον μέλλον, η ελληνική τουριστική αγορά, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς υστερεί σε βασικούς τομείς όπως η ανακύκλωση αστικών αποβλήτων αλλά και στην εφαρμογή συναφών πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας.

Το περιβαλλοντικό, κλιματικό και ενεργειακό αποτύπωμα των ξενοδοχείων γνωρίζουμε ότι είναι υψηλό. Ποιος είναι ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί για τα επόμενα χρόνια και τι είδους επενδύσεις απαιτούνται;

Το περιβαλλοντικό, κλιματικό και ενεργειακό αποτύπωμα των ξενοδοχείων είναι υψηλό. Οι ξενοδοχειακές μονάδες παρουσιάζουν αρκετές παθογένειες σε επίπεδο ενεργοβόρων κτιρίων, γερασμένα κελύφη, με αποτέλεσμα οι ενεργειακές ανάγκες αυτών των μονάδων να είναι πολύ αυξημένες.

Η μετατροπή των ενεργοβόρων ξενοδοχειακών μονάδων σε «πράσινα» ξενοδοχεία, μέσω της Ενεργειακής Αναβάθμισης των κτιρίων τους,  θα συμβάλει στη μείωση του συνολικού οικολογικού και ενεργειακού αποτυπώματος. Ο στόχος είναι η μετατροπή τους σε  κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης ΖΕΒ, κάτι που συνεπάγεται όχι απλώς την μείωση του περιβαλλοντικού, κλιματικού και ενεργειακού αποτυπώματος τους, αλλά θα μετατρέψει τις τουριστικές επιχειρήσεις σε πιο ανταγωνιστικές, προωθώντας παράλληλα την περιβαλλοντική συνείδηση στους φιλοξενούμενους και αποτελώντας πόλο έλξης για τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους τουρίστες, ενώ παράλληλα θα μειώσουν αισθητά τα λειτουργικά τους έξοδα.

Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα και οφείλουν να λειτουργούν με πρότυπα περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνησης -ESG – που πρέπει να είναι κυκλικά (CESG) και να επεκτείνουν την κυκλικότητα σε όλη την αλυσίδα των δραστηριοτήτων, προϊόντων και υπηρεσιών τόσο στους προμηθευτές τους όσο και στους πελάτες τους. Θα πρέπει να εξελιχθούν σε «prosumer»  (producer/consumer) επενδύοντας στην ορθή ενεργειακή διαχείριση έως την αυτονομία . Ο στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων, η εμπέδωση και εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας με την υιοθέτηση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού επιχειρηματικού μοντέλου.   

Ποιες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει η ZEB σε ένα ξενοδοχείο όσον αφορά την αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας;

Η ΖΕΒ διαθέτει την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία, ώστε σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να δομεί ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης και αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα για την παρακολούθηση της απόδοσης της τουριστικής επιχείρησης μέσω ενός ισχυρού & αποτελεσματικού συστήματος δεικτών Key Performance Indicators (KPI’s) των ESG, βασισμένο σε κορυφαία διεθνή πρότυπα.

Με τις συμβουλευτικές Υπηρεσίες Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί στρατηγικό συνεταίρο των τουριστικών επιχειρήσεων

Υποστηρίζει μετρήσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω του συστήματος Carbon Footprint, και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Πιστοποίηση Κτιρίου μέσω των συστημάτων :

 

Οι υπηρεσίες που παρέχει σε σχέση με τις Περιβαλλοντικές Πιστοποιήσεις Κτιρίων είναι:

 Η ΖΕΒ παρέχει υπηρεσίες Ενεργειακής εξοικονόμησης μέσω ΣΥΜΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ /ESCO) .

 Στις υπηρεσίες περιλαμβάνονται :

 Η ΖΕΒ, είναι σε θέση να παρέχει πλήρως όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες για την συμμόρφωση με τις διατάξεις του ν.4342/2015, περί Ενεργειακών Ελέγχων, όπως τροποποιήθηκε από το ν.4843/2021, αλλά επιπλέον διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, οργάνωση και εμπειρία προκειμένου αυτή η θεσμική υποχρέωση να γίνει μοχλός εξοικονόμησης ενέργειας για την ίδια την τουριστική επιχείρηση

-Για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης των έργων, η ΖΕΒ έχει συστήσει ένα εξειδικευμένο Τμήμα Χρηματοδοτήσεων για την ανεύρεση κεφαλαίων. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.  

Για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης των έργων, η ΖΕΒ έχει συστήσει εξειδικευμένο Τμήμα Χρηματοδοτήσεων για την ανεύρεσή κεφαλαίων και χρηματοδότησης των επενδυτικών αναγκών που υπάρχουν σε όλη την γκάμα των έργων ενεργειακών έργων. Έτσι γίνεται η οικονομική αξιολόγηση των επενδυτικών πλάνων προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες πηγές για την χρηματοδότηση των ενεργειακών έργων. Ειδικότερα :

Χρηματοδότηση από Τρίτους

Σύμφωνα με 2006/32/ΕΚ: Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες, «η χρήση χρηματοδοτικών διευκολύνσεων από τρίτους αποτελεί καινοτόμο πρακτική που θα πρέπει να ενθαρρυνθεί. Με τις διευκολύνσεις αυτές, ο δικαιούχος αποφεύγει επενδυτικές δαπάνες χρησιμοποιώντας μέρος της οικονομικής αξίας των εξοικονομήσεων ενέργειας που προκύπτουν από επενδύσεις τρίτου για την αποπληρωμή του επενδυτικού κόστους »

Η ΖΕΒ έχει συνάψει συμβάσεις με χρηματοδοτικούς οργανισμούς και επενδυτικά funds που χρηματοδοτούν τα έργα εξοικονόμησης .Στα πλαίσια αυτά οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι ανάπτυξη και  ο σχεδιασμός του χρηματοδοτικού μοντέλου  και η ανεύρεση  κεφαλαίων 

 Μέσω χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης

H ΖΕΒ αναλαμβάνει να καθοδηγήσει ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στην κατάθεση ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων Ενεργειακής Αποδοτικότητας για την  υπαγωγή τους στο μηχανισμό δανειοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ /RRF) .Στα πλαίσια αυτά οι παρεχόμενες υπηρεσίες της ΖΕΒ είναι η ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΎ ΣΧΕΔΙΟΥ και η υποβολή στην σχετική πλατφόρμα .

Με ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών για τις  επιχειρήσεις , προσφέρουμε λύσεις  με το «κλειδί στο χέρι» αναλαμβάνοντας την τεχνική μελέτη, την χρηματοδότηση και υλοποίηση των έργων.

 

 

 

 

Exit mobile version