Στο στόχαστρο των αρμόδιων αρχών η παράνομη επέκταση ξενοδοχειακών καταλυμάτων

Άρθρο του Στέφανου Λεμονίδη 

Οι συντελεστές δόμησης για ξενοδοχεία και καταλύματα, συμβάλουν σε μια τουριστική ανάπτυξη με σχεδιασμό, με στρατηγική και κυρίως με ισονομία. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, η εξασφάλιση της προστασίας και της βιωσιμότητας των πόρων, διέπονται από τις διατάξεις των νόμων. Η νομοθεσία θέτει το πλαίσιο για την εύρυθμη, βιώσιμη ανάπτυξη και τα ξενοδοχεία, ειδικά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται με βάση απαιτητικές εγκρίσεις χωροθέτησης και Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Παρόλα αυτά δεν εκλείπουν οι περιπτώσεις καταστρατήγησης του θεσμικού πλαισίου. Σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς  έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες περιπτώσεις παράνομης επέκτασης ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε γειτονικά οικόπεδα με άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατοικιών κλπ. Έχουν εντοπιστεί εστιατόρια που έχουν μετατραπεί σε δωμάτια και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν επεκταθεί και μετατραπεί παράνομα σε μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες. Έτσι σε οικόπεδα σαφώς μικρότερα από ότι προβλέπει η νομοθεσία  δημιουργούνται ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες δεν έχουν στο σύνολο τους την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας του ΕΟΤ.

Το φαινόμενο αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός προς τις νόμιμες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Οι παράνομες επεκτάσεις  ξενοδοχειακών καταλυμάτων καταστρατηγούν την προβλεπόμενη διαδικασία ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων. Απορρυθμίζουν την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη του κλάδου φιλοξενίας και συνθέτουν ένα αντίξοο πεδίο δράσης, εφαρμόζοντας μία τιμολογιακή πολιτική που αδυνατούν να υιοθετήσουν τα νόμιμα ξενοδοχεία τα οποίαεπιβαρύνονται με αυξημένα κόστη αδειοδότησης,  ανέγερσης, κατασκευής προσπαθώντας να τηρήσουν τους νόμους με σκοπό να μπορέσουν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες φιλοξενίας, τηρώντας όλα τα πρότυπα ασφαλούς και βιώσιμης λειτουργίας.

Καθώς οι διαστάσεις του προβλήματος συνεχώς διογκώνονται, οι παράνομες επεκτάσεις ξενοδοχειακών  καταλυμάτων  έχουν μπει στο στόχαστρο των αρμόδιων αρχών που αναμένεται να λάβουν δραστικά μέτρα.

Exit mobile version